A lap szerdai számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: az Európai Unió csak a migráció következményeivel foglalkozik, nem pedig azzal, hogy elejét vegye az európai határokon kialakult helyzetnek. Magyarország nem elégedett azzal, ahogy a bolgár elnökség - nyilvánvalóan brüsszeli nyomásra - a kérdést kezeli, javaslatuk lényegében intézményesítené a migrációt - jelentette ki Kovács Zoltán. 
    
A magyar javaslat ugyanakkor a schengeni jogosítványok és a határvédelmi rendszer érvényesítéséről szól - fűzte hozzá a kormányszóvivő. A kormány a kvótákról szóló júniusi döntésig mindent megtesz azért, hogy érvényesíthesse álláspontját. 
   
Azzal kapcsolatban, hogy bár az ENSZ migrációs tervezete nem lesz kötelező érvényű, rámutatott: már korábban is volt példa arra, hogy egy elvi nyilatkozat a későbbiekben hivatkozási ponttá válhat. Több elemző is felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ migrációs paktuma szerint a migráció jó dolog, csak szervezett keretek közé kell helyezni - mutatott rá. 
    
Magyarország addig marad a tárgyalóasztalnál, amíg lehetőséget lát arra, hogy a magyar felfogás tükröződjön a dokumentumban - tette hozzá. 
Komoly elvi és gyakorlati veszélyeket rejtene magában, ha az ENSZ tízmilliók útra kelését legalizálná - vélekedett. 
    
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi videóját úgy értékelte: az reális képet ad a városról. A nyugat-európaiak már máshogy állnak hozzá a jelenséghez - folytatta -, egy brüsszeli számára az, amit Molenbeek-ben tapasztal, már természetes lehet. A bécsi videó felhívja a figyelmet arra, amiről Nyugat-Európa hallani sem akar, mert azt hiszi, hogy meg tud vele birkózni - mondta.
    
A Stop Soros törvényjavaslat esetleges szigorítását firtató kérdésre kijelentette: veszélyeket hordoz a migrációt támogató és szervező szervezetek tevékenysége az európai határon, mert megkerülik az európai és nemzetközi jogot, és az illegális migráció törvényesítésében vesznek részt. 
    
Arra a kérdésre, várható-e a javaslattal kapcsolatban kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben, azt felelte: az elmúlt években minden alkalommal indult ilyen eljárás, ha a kormány a magyarok érdekét szolgálta, de szembe ment az uniós intézmények felfogásával. Hozzátette: a Soros-szervezetek nemcsak az NGO-szférában vannak jelen, hanem behálózták az európai intézményrendszert is. 
    
Szerinte a jogállamiságról szóló jelentésben is ezért próbálják bizonyítani, hogy az EU törvényei ellen cselekszik az ország.