A megváltozott munkaerő-piaci igényekre reagálva hívta életre a duális képzési formát a kormány 2012-ben. Az ilyen formában tanulók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként egyetemre, főiskolára járnak, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek és így szerzik meg a céges igényeknek megfelelő szaktudást.

Egy hagyományos felsőoktatási intézményben a hallgató harmadévesként kezdheti el szakmai gyakorlatát, hiszen addigra éri el a megfelelő elméleti tudást. A duális képzés esetén viszont már elsőévesként, a vállalatok pedig egy sima szakmai gyakorlatnál többet adnak, egy egész képzési programon kell végigmennie a diáknak.

30 milliárd forintnyi kedvezmény

A kormány különféle kedvezményekkel igyekszik támogatni a résztvevőket. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint 2017-ben mintegy 30 milliárd forintnyi adókedvezményt és készpénz támogatást kaptak a duális képzést vállaló cégek.

A szakképzés folyamatos fejlesztése nemzetgazdasági érdek, a magasan képzett munkaerő biztosítása nemcsak a vállalkozások, hanem a kormány célja is – mondta a miniszter.

Gyakorlat teszi – egyre népszerűbb a duális képzés
 

 

Az igazi win-win helyzet

A Mol Zrt. a duális képzés egyik legaktívabb szereplője.  A társaság 2016. szeptemberében indította első ilyen képzését a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán olajmérnöki mesterképzési szakon. Azóta már a Pannon Egyetemen és Debreceni Egyetemen vegyészmérnöki, valamint a Miskolci Egyetemen választhatnak duális képzést az alapszakon végzettek.

Ez egy igazi win-win helyzet, jó a tanulóknak, hallgatónak és jó a MOL-nak is – közölte a hirado.hu megkeresésére a cég sajtóosztálya.

Állásfoglalásuk szerint az a cél, hogy a MOL az oktatási partnereivel közösen olyan képzési rendszert alakítson ki, amely garantálja, hogy a tanulmányok lezárását követően a munkaerőpiac igényeinek megfelelő tudásanyaggal legyenek felvértezve a pályakezdők.

A végzést követően a fiatalok pályakezdő szakemberként, mégis több éves tapasztalattal lépnek majd ki a munka világába, ráadásul a legjobban teljesítők végzés után munkalehetőséget kaphatnak a Molnál.

A cég tájékoztatása szerint a MOL hallgatói szerződést köt az érintettekkel, aminek köszönhetően a képzés teljes időtartama alatt vonzó juttatási csomagot biztosít a diáknak. A felsőfokú hallgatók esetében ez a tanulmányi eredményektől függően félévről félévre emelkedhet, emellett a MOL támogatja az utazásukat és a szállásukat, biztosítja számukra a munkavállalónak járó munkakörülményeket.

A cég szerint egy ilyen képzés elvégzése után nemzetközi szinten is versenyképes tudást szerez a diák, de a MOL célja természetesen az, hogy itthon tartsa ezeket az ifjú tehetségeket, ezért versenyképes állást kínál a kiemelkedő diákoknak.

Használható, piacképes tudást a hallgatóknak

A hazai felsőoktatási intézmények is egyre nagyobb számban csatlakoznak a programhoz. Az 1992-ben alapított Edutus Főiskola például tavaly lépett be a rendszerbe.  Némethné Gál Andrea megbízott rektor a hirado.hu megkeresésére elmondta, folyamatos célkitűzésük, hogy hallgatóikat használható, piacképes tudáshoz és készségekhez segítsék hozzá.

Ez pedig nem kizárólag a vállalati gyakorlati képzésben nyilvánul meg, hanem a főiskolai oktatás során alkalmazott módszerekben is, például a kis csoportokban végzett szemináriumi munka, projektfeladatok, vállalati szakemberek vendégelőadóként történő bevonása az oktatásba, esettanulmányok feldolgozása, önálló vagy kis csoportos hallgatói prezentációk, házi dolgozatok, laborgyakorlatok.

Némethné Gál Andrea hangsúlyozta, a felsőoktatásban bevezetett duális képzési rendszer maximálisan illeszkedik a Főiskola képzési koncepciójához, mivel lényege, hogy a duális hallgatók a „normál” hallgatókhoz képest lényegesen több vállalati gyakorlaton vesznek részt.

Gyakorlat teszi – egyre népszerűbb a duális képzés
 

 

Minden főiskolán töltött képzési szakaszt egy vállalati képzési szakasz követ az alapszak mind a 6 félévében, és ez szervesen kapcsolódik a főiskolai képzés adott félévi szakmai tartalmához. Ezt az egyes tantárgyakhoz kapcsolódó projektfeladatok vállalati helyszínen történő megoldásával érik el, de emellett a vállalat gyakorlati képzést is nyújt a hallgatóknak, és további szakmai feladatok ellátására is felkészíti – tette hozzá.

Az Edutus Főiskola rektorának tájékoztatása szerint a rendszer úgy épül fel, hogy intézményük együttműködési megállapodást köt a duális képzésbe bekapcsolódó cégekkel. Ebben a cég rögzíti, hogy mely szakokon maximálisan hány hallgató duális képzését vállalja.

Ezt a Főiskola honlapján teszik közzé a cégek elérhetőségével együtt, és az intézménybe jelentkező hallgatóknak maguknak kell közvetlenül megkeresniük a cégek valamelyikét. Ekkor egy vállalati meghallgatás, motivációs beszélgetés következik általában még tavasszal, amikor a cég eldönti, hogy a jelentkezőt felveszi-e a vállalati képzésre.

Amennyiben igen, és a jelentkező a Főiskolára is felvételt nyer, majd szeptemberben beiratkozik az intézménybe, elkezdődik a duális képzése. Idei változás, hogy már nem csak a tanulmányok első. félévétől, hanem a második félévtől és be lehet kapcsolódni.