A beruházások idén 7,2, jövőre 8,3 százalékkal bővülhetnek - mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított beruházási ráta a tavalyi 27,5 százalékról tovább emelkedhet, amit az árak növekedése magyaráz, illetve ez annak köszönhető, hogy a szektor dinamikája meghaladhatja a GDP emelkedését - tette hozzá a szakértő.
 
Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója nyolc százalékos fejlesztésbővülést vár. A piaci konszenzus 7,1 százalék. Az elemző szerint a beruházási ráta stagnálhat, kicsit csökkenhet, azonban még így is magas maradhat, amivel Magyarország sok országot megelőz.
 
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten publikálta frissített előrejelzéseit, amelyekben a korábbi 28,3 százalékos, GDP-arányos beruházási ráta 2021-es prognózisát 27,9 százalékra rontotta.
 
Jövőre már közel megegyező fejlesztési szintet várnak a jegybank közgazdászai, 2023-ban viszont az új pálya alapján magasabb lehet a beruházási ráta. Az MNB korábban 2022-re várta a csúcsot, ám ezt később érheti el a magyar gazdaság. A jegybanki dokumentum leszögezte: a beruházási ráta 29 százalék körül stabilizálódhat.