Szájzárat rendelt el a városi cég alkalmazottaira az új váci polgármester – írta a pestisracok.hu a vaconline.hu-ra hivatkozva.

A pestisracok.hu szerint erre az újdonsült baloldali polgármester friss – ahogy a portál fogalmazott – arcpirító, és a választókat hülyének néző rendelkezései miatt volt szükség. Matkovich Ilonát a Momentum javasolta az ellenzék közös jelöltjének, végül az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP is beállt mögé.
A pestisracok.hu szerint Matkovich Ilonának megválasztása után első dolga az volt, hogy megnövelte alpolgármestereinek számát, és a vele szövetséges képviselők fizetését, holott korábban azzal kampányolt, hogy a város teljesen el van adósodva. A szólásszabadsággal és átláthatósággal kampányoló Matkovich Ilona legújabb rendeletét a vaconline.hu hozta nyilvánosságra.

Ennek értelmében ezentúl az önkormányzat alkalmazottainak, alvállalkozóinak, de még a megbízási szerződéssel foglalkoztatott dolgozóknak is a polgármester engedélyét kell kérniük már ahhoz is, hogy saját közösségi oldalukon megoszthassák véleményüket a várost érintő ügyekben.

Ugyanígy a polgármester engedélyét kell kérniük ahhoz, hogy interjút adjanak, és ahhoz is, hogy felszólalhassanak valamilyen nyilvános eseményen. A vaconline.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet nemcsak a vezetőket fogja rövid pórázra, hanem még a portást és a takarítót is.

A vaconline.hu szerint mivel az ezekre vonatkozó kérelmeket mind a polgármesternek kell benyújtani, felvetődik a kérdés, hogy vajon Matkovich Ilona személyesen fogja-e ellenőrizni az összes alkalmazott összes bejegyzését a közösségi oldalakon, és hogy vajon tényleg a cenzúrázás-e a legfontosabb feladata egy város polgármesterének.

A portál megjegyezte azt is: az utasítás alapvetően nem a valótlan közléseket szankcionálja, hanem azokat, amelyek az önkormányzatra nézve hátrányosak. Úgy fogalmaztak: ez ma a balliberális demokrácia- és szólásszabadság-felfogás.

Az ügyben az M1 kereste Matkovich Ilonát, de az esti híradóig nem kaptak választ. Nemrég a Matkovich Ilonát is támogató Párbeszéd elnökségi tagja beszélt cenzúráról egy tv-interjúban.

Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere azok között az ellenzéki politikusok között volt, akik korábban többször is tüntettek a sajtószabadság mellett, sőt társaival együtt ő is bement a közmédia épületébe. Barabás Richárd szerint az önkormányzat dolga, hogy ellenőrizze, mi jelenik meg a kerületi újságban.